Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony po francusku
Piekarnik należy podgrzać do temp. 200st. C . Masło roztopić z olejem w dużej , głębokiej patelni . Następnie włożyć do niej kurczaka . Smażyć 5 minut z obu stron , aż skórka uzyska apetyczny , złoty kolor . Potem przełożyć mięso do średniej wielkości brytfanny . Pozostały na patelni tłuszcz zachować . Przyda się do przygotowania sosu. Kurczaka przyprawić solą selerową i pieprzem . Pod udka włożyć roztarty czosnek oraz 4 gałązki rozmarynu i tymianku . Mięso polać 50 ml bulionu drobiowego . Przykryć naczynie i dusić potrawę 45 minut . Następnie zdjąć pokrywkę i smażyć kurczaka jeszcze przez około 15 minut . Kurczaka zdjąć z ognia , przełożyć na talerz . Trzymać w niskiej temperaturze w piekarniku , aby nie wystygł , zanim sos będzie gotowy. Tłuszcz , pozostały po smażeniu kurczaka , przecedzić do brytfanny , dodać do niego resztę bulionu i stale mieszając , doprowadzić do wrzenia . Trzymać na ogniu , aż wyparuje połowa sosu . Lekko ostudzić i dodać śmietanę . Kurczaka serwować przybranego gałązkami tymianku i rozmarymu . Sos przelać do małej sosjerki i podawać.Smacznego!