szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

kurczak pieczony w maśle i czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

kurczak wysoce czosnkowy i maślany

kurczak pieczony w maśle i czosnku

Składniki:

kurczak pieczony w maśle i czosnku

 

Sposób przygotowania:

kurczak pieczony w maśle i czosnku
Kurczaka umyć, osuszyć , natrzeć solą , pieprzem i lekko roztopionym masłem, czosnek podzielić na ząbki ale nie łupić, połowę czosnku ułożyć w żaroodpornym naczyniu, drugą część włożyć do kurczaka, kurczaka posypać przyprawą do gyrosa i odrobiną pieprzu.Piec odkrytego w temperaturze ok 150 stopni, co jakiś czas oblewając wydzielonym sokiem.Piec ok 2 godzin, na koniec podwyższyć temperaturę żeby dobrze się zrumienił.Przed podaniem skroić sokiem z cytryny