Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak pieczony w stylu azjatyckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamarynowany dzień wcześniej, wstawiony do piekarnika nie wymaga od nas czasu ani uwagi. Obiad który robi się prawie sam to idealny patent na odpoczynek w weekend :)

Kurczak pieczony w stylu azjatyckim

Składniki:

Kurczak pieczony w stylu azjatyckim

 

  • 1 cały kurczak
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryczki chilli drobno posiekane
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • Skóra otarta z ½ limonki
  • Sok z 1 lionki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2/3 łyżeczki pieprzu
  • Garść pokrojonej kolendry
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w stylu azjatyckim
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym – odkładamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy najlepiej w dużym plastikowym, zamykanym pojemniku. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą, wkładamy go do pojemnika i zostawiamy go aby się dobrze zamarynował najlepiej na noc, albo przynajmniej na godzinę. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy go resztą marynaty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni od 75-100 minut w zależnościom wielkości kurczaka.