Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle aromatyczny pieczony kurczak

Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Z udek zdejmujemy skórę i usuwamy kości. Sól mieszamy z pieprzem ziołowym i cytrynowym i olejem. Powstałą mieszanką dokładnie nacieramy mięso z kurczaka. Kawałki mięsa układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebule obieramy i kroimy w pióra, układamy obok kurczaka. Kładziemy też ząbki czosnku (nieobrane). Całość przykrywamy jeszcze umytą natką pietruszki. Wlewamy odrobinę wody (mniej więcej 1/3 szklanki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez godzinę i 15 minut.
Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
Kurczak pieczony z cebulą i czosnkiem
Upieczone mięso będzie kruche delikatne i bardzo aromatyczne