Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak po baskijsku (Francja)

         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczaka podzielić na kawałki i lekko przyrumienić na oliwie. Przełożyc do grubego

Kurczak po baskijsku (Francja)

Składniki:

Kurczak po baskijsku (Francja)

 

  • 1 kurczak (ok 1,5 kg)
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 4 pomidory
  • 6 średnich cebul
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak po baskijsku (Francja)
Kurczaka podzielić na kawałki i lekko przyrumienić na oliwie. Przełożyc do grubego żeliwnego garnka, posolić, doprawić pieprzem, dolać wino i na małym ogniu wolno dusić. W tym czasie oczyścić papryki i przesmażć lub upiec na ruszcie, owinąć w miękki papier, a skórka po kilku minutach z łatwością zejdzie. Obrać pomidory ze skórki i wydrążyć pestki. Pokrajaną cebulę przesmażyć na oleju, gdy nabierze koloru - dorzucić paprykę, po 10 minutach pomidory. Dodać sól, pieprz i dusić aż wszystko stanie się jednolitą masą. Wlać do naczynia w którym dusimy kurczaka i na wolnym ogniu dusic jeszcze 20 minut.