Sposób przygotowania:
Kurczak po hawajsku
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i skropiłam je sosem sojowym. W cienkie piórka pokroiłam obraną cebulą a ananasa podzieliłam na mniejsze kawałeczki. Mięso obtoczyłam w mące i wrzuciłam na patelnię, na mocno rozgrzany olej, zrumieniłam lekko ze wszystkich stron. Kiedy się podsmażyło dodałam cebulę i ananasa, smażyłam razem kilka minut mieszając. Następnie wlałam zalewę od ananasa i 1/2 szkl. wody, dodałam pomidory suszone, nieco kurkumy, chili i tymianku, oprószyłam też lekko pieprzem. Dusiłam kilka minut na małym ogniu po czym wlałam mleko rozmieszane z okruszkami mąki pozostałej na dnie talerza, na którym obtaczałam w niej mięso. Dusiłam jeszcze razem kilka minut, doprawiłam solą do smaku. Podałam z ryżem posypanym posiekanym, cienkim szczypiorkiem.
yola
głodomorekN
kasik12