Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak po hawajsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

danie obiadowe szybko i bardzo smacznie

Kurczak po hawajsku

Składniki:

Kurczak po hawajsku

 

  • ,
  • 2 duże filety z piersi kurczaka,
  • 5-6 krążków ananasa konserwowego + ok. 1/3 szkl. zalewy
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1/2 łyżeczki suszonych, zmielonych na proszek pomidorów,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, kurkuma, chili mielone, tymianek,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po hawajsku
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i skropiłam je sosem sojowym. W cienkie piórka pokroiłam obraną cebulą a ananasa podzieliłam na mniejsze kawałeczki. Mięso obtoczyłam w mące i wrzuciłam na patelnię, na mocno rozgrzany olej, zrumieniłam lekko ze wszystkich stron. Kiedy się podsmażyło dodałam cebulę i ananasa, smażyłam razem kilka minut mieszając. Następnie wlałam zalewę od ananasa i 1/2 szkl. wody, dodałam pomidory suszone, nieco kurkumy, chili i tymianku, oprószyłam też lekko pieprzem. Dusiłam kilka minut na małym ogniu po czym wlałam mleko rozmieszane z okruszkami mąki pozostałej na dnie talerza, na którym obtaczałam w niej mięso. Dusiłam jeszcze razem kilka minut, doprawiłam solą do smaku. Podałam z ryżem posypanym posiekanym, cienkim szczypiorkiem.