noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Kurczak po indonezyjsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

oryginalne, bardzo smaczne, tanie danie

Kurczak po indonezyjsku

Składniki:

Kurczak po indonezyjsku

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po indonezyjsku
Z połowy grejpfruta wyciskamy do rondelka sok, usuwamy pestki. Dodajemy dżem żurawinowy, ,doprawiamy miodem, sola i pieprzem. Mieszamy i gotujemy. Pozostałą połowę grejpfruta obieramy, wykrawamy miaższ, kroimy na czastki i wkładamy do sosu.
Udka myjemy i osuszamy. Na roztopionym na patelni masle rumienimy udka z obu stron. Nastwepnie smarujemy pozostałym miodem i przekładamy do brytfanny, polewamy sosem i pieczemy około 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W czasie pieczenia przewracamy udka i polewamy je powstałym sosem.