Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Kurczak po marokańsku z kiszoną cytryną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przeniesiecie się razem ze mną razem z mroźniej, zimowej krainy do miejsca w którym jest gorąco, słonecznie i smacznie – zapraszam na prostego ale bardzo oryginalnego kurczaka po marokańsku :D

Kurczak po marokańsku z kiszoną cytryną

Składniki:

Kurczak po marokańsku z kiszoną cytryną

 

  • 750 gramów filetów z udźca kurczaka lub udek
  • 1 cebula
  • Marynata
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kiszona cytryna
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki cuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka brązowego cukru ( dla tych którzy nie lubią bardzo kwaśnych smaków – dodać podczas smażenia )
  • 1łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy
  • Dodatki
  • 100 gramów oliwek zielonych
  • Garść świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po marokańsku z kiszoną cytryną
Kiszoną cytrynę miksujemy w całości z czosnkiem i imbirem na pastę, dodajemy cumin, sól, pieprz i kurkumę i oliwę – całość starannie mieszamy. Umytego i osuszonego kurczaka przekładamy do marynaty i marynujemy do minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka ( ściągamy nadmiar marynaty ale jej nie wyrzucamy ) aż do zarumienienia. Kiedy kurczak będzie już złoty dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy wszystko około 2 minut, wlewamy marynatę i dusimy razem do miękkości mięsa tj. jakieś 10 minut. Kurczaka podajemy z posiekanymi oliwkami zielonymi i kolendrą z kuskusem lub ryżem.