Tagine z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marokańskie danie serwowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu. Kusi swym wyjątkowym aromatem arabskich przypraw.

Tagine z kurczaka

Składniki:

Tagine z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Tagine z kurczaka
Przygotowanie: Piersi z kurczaka, kroimy  w ok.2cm-owe kostki. Obieramy cebulę i czosnek,drobno je siekamy.Obieramy cukinię i marchewkę,kroimy je w krążki lub pół-krążki. Ciecierzycę odsączamy na sicie. Wyciskamy sok z cytryny.W specjalnym, glinianym naczyniu (tadżin) lub dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz kurczaka. Podsmażaj na wolnym ogniu przez ok.10 min, co jakiś czas mieszając (mięso musi stać się brązowe i lekko chrupiące).Wymieszaj wszystkie przyprawy i zioła w małej miseczce.Dodaj do kurczaka pozostałe składniki, dopraw ziołami i przyprawami.Zwiększ ogień, doprowadź potrawę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, przykryj całość pokrywką i gotuj przez ok. 20 min, aż warzywa staną się miękkie i wszystkie smaki połączą się ze sobą.Zdejmij pokrywkę i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 10 min, aż płyn odrobinę się zredukuje.Gotowe danie serwuj na ciepło, najlepiej w glinianych miseczkach.