Sposób przygotowania:
Kurczak po marokańsku w marynowanej cytr
Rozpuścić 1 łyżkę soli w soku z cytryny i natrzeć kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Zostawić na 15 min., następnie wypłukać i osuszyć. Wymieszać łyżkę oliwy z łyżką kolendry i łyżką natki pietruszki, posolić, popieprzyć. Sosem natrzeć dokładnie kurczaka. Pozostawić na 15 min. Obraną cebulę drobno posiekać. W żeliwnym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę i dusić nie przyrumieniając ok. 2 min. Ułożyć kurczaka w rondlu na plecach dodać szklankę wody, marynowaną cytrynę w ćwiartkach, pozostałe liście kolendry, natkę oraz oliwki. Po kilku minutach duszenia przykryć rondel i zostawić na godzinę na małym ogniu. Jeśli będzie trzeba, dodać jeszcze wody. Sos ma być gęsty i esencjonalny. Co jakiś czas polewać nim mięso. Kiedy kurczak się udusi, położyć go na półmisku, oblać gęstym sosem i udekorować ćwiartkami drugiej marynowanej cytryny. Podawać z ryżem najlepiej mieszanym z naturalnym.