Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak po marokańsku w marynowanej cytr

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozpuścić 1 łyżkę soli w soku z cytryny i natrzeć kurczaka na zewnątrz i wewnątrz...

Kurczak po marokańsku w marynowanej cytr

Składniki:

Kurczak po marokańsku w marynowanej cytr

 

  • 1 duży kurczak
  • 2 marynowane cytryny
  • 16 dużych czarnych oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki liści kolendry
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 4 szczypty imbiru
  • 2 szczypty szafranu
  • 3-4 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po marokańsku w marynowanej cytr
Rozpuścić  1 łyżkę soli w soku z cytryny i natrzeć kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Zostawić na 15 min., następnie wypłukać i osuszyć. Wymieszać łyżkę oliwy z łyżką kolendry i łyżką natki pietruszki, posolić, popieprzyć. Sosem natrzeć dokładnie kurczaka. Pozostawić na 15 min. Obraną cebulę drobno posiekać. W żeliwnym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę i dusić nie przyrumieniając ok. 2 min. Ułożyć kurczaka w rondlu na plecach dodać szklankę wody, marynowaną cytrynę w ćwiartkach, pozostałe liście kolendry, natkę oraz oliwki. Po kilku minutach duszenia przykryć rondel i zostawić na godzinę na małym ogniu. Jeśli będzie trzeba, dodać jeszcze wody. Sos ma być gęsty i esencjonalny. Co jakiś czas polewać nim mięso. Kiedy kurczak się udusi, położyć go na półmisku, oblać gęstym sosem i udekorować ćwiartkami drugiej marynowanej cytryny. Podawać z ryżem najlepiej mieszanym z naturalnym.