mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kurczak po meksykańsku ostry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo fajna kompozycja różnych warzyw. Zdecydowałam się na danie jednogarnkowe i wyszły fajne ostre smaki. Propozycja dla zabieganych i zapracowanych gospodyń domowych. Wrzucamy na patelnię i obiad gotuje się sam.

Kurczak po meksykańsku ostry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po meksykańsku ostry

 

  • 900 g mieszanki warzywa po meksykańsku
  • 3 pomidory duże
  • 750 ml przecieru pomidorowego domowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki ocet balsamiczny
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawa do kurczaka
  • ognista mieszanka przypraw
  • pieprz chili cayenne
  • papryka słodka
  • 1 szklanka ryżu brązowego

Sposób przygotowania:

Kurczak po meksykańsku ostry
Do garnka wkładam woreczki ryżu i gotuję do miękkości według opakowania. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję olej, czosnek sprasowany, sól, pieprz, ocet balsamiczny, cebulę pokrojoną, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka..Kurczaka w marynacie odstawiam na godzinę im dłużej tym lepiej.Pomidory obieram ze skórki wcześniej sparzam. Kroję w kostkę. Na patelni przesmażam kurczaka, dodaję pomidory pokrojone, mieszankę warzyw, dodaję przecier pomidorowy wlewam etapami w zależności jak będzie się wysmażał. Dolewam wodę jak trzeba. Warzywa duszę około 45 minut. Na końcu doprawiam przyprawą ognistą. Podaję z ryżem. 
Kurczak po meksykańsku ostry
pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i cebulka
Kurczak po meksykańsku ostry
pierś z kurczaka w marynacie odstawiona do lodówki
Kurczak po meksykańsku ostry
pomidory sparzone i pokrojone w kostkę na desce
Kurczak po meksykańsku ostry
warzywa duszone z kurczakiem na patelni głębokiej