Sposób przygotowania:
Kurczak po pekińsku (Chiny)
Kurczaka umyć, podzielić na cztery porcje i na 2 godz. włożyć do marynaty przyrządzonej z sherry, 3 łyżek sosu sojowego i posiekanej cebuli. Następnie wyjąć, osuszyć i usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Z lekko ostudzonych porcji usunąć kości, a mięso pokroić na paseczki i podgrzać na patelni. Przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple, np. w nagrzanym piekarniku lub na garnku z gotującą się wodą. Ocet wymieszać z pozostałym sosem sojowym i łyżką oleju. Dodać cukier, posiekany lub sproszkowany imbir, zmiażdżony czosnek i zagotować. Gorące mięso polać przygotowanym sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i smażonymi warzywami. (100g - 190 kcal)