Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak po pekińsku (Chiny)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaka umyć, podzielić na cztery porcje i na 2 godz. włożyć do marynaty

Kurczak po pekińsku (Chiny)

Składniki:

Kurczak po pekińsku (Chiny)

 

  • kurczak (1-1,2 kg)
  • po ćwierć szklanki sherry i sosu sojowego
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • kawałek świeżego korzenia imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak po pekińsku (Chiny)
Kurczaka umyć, podzielić na cztery porcje i na 2 godz. włożyć do marynaty przyrządzonej z sherry, 3 łyżek sosu sojowego i posiekanej cebuli. Następnie wyjąć, osuszyć i usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Z lekko ostudzonych porcji usunąć kości, a mięso pokroić na paseczki i podgrzać na patelni. Przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple, np. w nagrzanym piekarniku lub na garnku z gotującą się wodą. Ocet wymieszać z pozostałym sosem sojowym i łyżką oleju. Dodać cukier, posiekany lub sproszkowany imbir, zmiażdżony czosnek i zagotować. Gorące mięso polać przygotowanym sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i smażonymi warzywami. (100g - 190 kcal)