Sposób przygotowania:
Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem
Na samym początku sprawiamy kurczaka, myjemy wydłubujemy resztki piór, skrzydełka zawijamy do tyłu. Szyję zostawiamy, dzięki czemu nie będziemy musieli zaszywać kurczaka od góry. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy kilka ziaren jałowca. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej jednak na całą noc. Farsz: Wątróbki myjemy i wycinany białe żyłki, masło ucieramy z żółtkami i dodajemy do zmielonych wątróbek. Bułkę namoczoną w mleku odciskamy i mielimy, dodajemy do wątróbki z żółtkami, pianę ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Dodajemy również sól, pieprz, nalewkę, i posiekaną pietruszkę i koperek. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią cienką warstwę farszu, resztę ładujemy do kurczaka, wiadomo gdzie. Otwór zaszywamy sznurkiem i związujemy udka, żeby wszystko trzymało ładny kształt. Pieczemy w 180* przez 2,5-3 godziny dla kurczaka ważącego 2 kg(łącznie z farszem). Na wierzchu możemy ułożyć kawałki masła, a na spód foremki nalać trochę wody(ok 0,5 szklanki). Podlewamy kilka razy w czasie pieczenia. Wyjmujemy, czekamy ok 10 minut i możemy kroić, podajemy koniecznie z kaszą gryczaną, reszta dodatków dowolna.
zbysiowa
k.tyczynski
Zapraszam :D
Igraszki Losu
k.tyczynski
Igraszki Losu napisał(a):