Kurczak po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniej więcej 6 równych części. Posolić i lekko

Kurczak po włosku

Składniki:

Kurczak po włosku

 

  • 1 mały kurczak (80—90 dag)

 

 

  • 2 filety anchois w oleju

 

  • 25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego

 

  • 10 dag dużych zielonych oliwek

 

 

 

  • kilka gałązek natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po włosku
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniej więcej 6 równych części. Posolić i lekko oprószyć mąką. Podgrzać olej na szerokiej patelni, włożyć kawałki kurczaka (oprócz skrzydełek) i podsmażyć je na niedużym ogniu. Następnie przełożyć je do innego naczynia. Zmniejszyć ogień i podsmażyć filety z anchois pokrojone na kawałki, wyjąć je. Na patelnię wlać przecier pomidorowy rozprowadzony niewielką ilością gorącej wody, włożyć oliwki bez pestek i rozgnieciony czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Włożyć obsmażone kawałki kurczaka i anchois. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 min. Dodać skrzydełka, przyprawić pieprzem i solą, posypać posiekaną natką pietruszki i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić potrawę sokiem z cytryny. Przełożyć na półmisek. Ozdobić listka mi sałaty i cząstkami cytryny. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kluskami kładzionymi i zieloną sałatą. (100g -160 kcal)