Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kurczak po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chrupiąca panierka i soczysty, aromatyczny środek - na pewno warto się skusić na przygotowane w ten sposób kąski kurczaka. Na ciepło można podać je jako danie obiadowe, a na zimno jako przekąska. Polecam :)

Kurczak po żydowsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak po żydowsku

 

  • 1-2 piersi z kurczaka,
  • 1-2 jajka,
  • mąka do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • MARYNATA:
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po żydowsku
Z przygotowanych składników tworzymy marynatę tzn. przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Mięso umieszczamy w misce i zalewamy marynatą. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w mące i rozkłóconym jajku. Smażymy na złoto na średnim ogniu. Życzę smacznego :)
Kurczak po żydowsku
Z przygotowanych składników tworzymy marynatę
Kurczak po żydowsku
Mięso umieszczamy w misce i zalewamy marynatą.