Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak rozmarynowo-cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli pozwolimy mu poleżeć przez noc w lodówce będzie fantastycznie soczysty

Kurczak rozmarynowo-cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak rozmarynowo-cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Cytrynę umyć, sparzyć i wycisnąć sok. Czosnek obrać z łupinek. Do soku z cytryny dodać olej, rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól – po około pół łyżeczki. Kurczaka umyć, lekko osuszyć i umieścić w garnku lub metalowej misce. Zalać przygotowaną marynatą. Wstawić na noc do lodówki, albo przynajmniej na kilka godzin – do przegryzienia się. Na drugi dzień przełożyć kurczaka do rękawa foliowego, zawiązać oba końce i piec ok. 80minut w 180st. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i podnieść temperaturę do 200st, aby skórka się zarumieniła. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, np. marchewką pomarańczową.
Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Cytrynę umyć sparzyć i wycisnąć sok Czosnek obrać z łupinek
Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Do soku z cytryny dodać olej rozmaryn przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól po około pół łyżeczki
Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Kurczaka umyć lekko osuszyć i umieścić w garnku lub metalowej misce Zalać przygotowaną marynatą
Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Wstawić na noc do lodówki Na drugi dzień przełożyć kurczaka do rękawa foliowego zawiązać oba końce i piec ok 80minut w 180st Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i podnieść temperaturę do 200st aby skórka się zarumieniła