Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Kurczak sezamowy w sosie estragonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wymieszać mąkę, sezam, sól i pieprz, obtoczyć kurczaka.

Kurczak sezamowy w sosie estragonowym

Składniki:

Kurczak sezamowy w sosie estragonowym

 

  • kurczak
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • ź szklanki oliwy lub oleju
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego insant
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 duże łyżki natki selera
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • 4 łyżki ziaren sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

Kurczak sezamowy w sosie estragonowym
Wymieszać mąkę, sezam, sól i pieprz, obtoczyć kurczaka. W rondlu rozgrzać oliwę i partiami rumienić mięso. Gotowe kawałki przekładać do naczynia żaroodpornego. Zalać je winem . Wstawić przykryte naczynie na pół godziny do nagrzanego (200 st. C) piekarnika. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest upieczone jeżeli nie dołożyć kilka minut .

Do rondla, w którym smażyliśmy kurczaka wsypać na pozostawiony tłuszcz cebulę, seler i pieczarki. Smażyć je na niewielkim ogniu przez 10 minut, pod koniec dodać połowę bulionu, pozostałą mąkę z sezamem, wykorzystamy do zagęszczenia sosu rozpuszczając ją z drugą połową bulionu, na gotujący się sos wlewamy rozpuszczoną mąkę doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy śmietanę, wsypać estragon i ponownie zagotować bardzo krótko.

Kurczaka wyjąć z piekarnika, polać sosem Rozgrzać suchą patelnię, wsypać na nią 2-3 łyżki nasion sezamu i uprażyć je na złoty kolor (trwa to ok. 2 minut).

Podawać kurczaka posypanego prażonym sezamem