Sposób przygotowania:
Kurczak z warzywami i makaronem po pekińskuETAP 1:
Makaron zalać osolonym wrzątkiem, przykryć, po 7 -8 minutach osączyć na durszlaku, przelać zimna wodą skropić oliwą, wymieszać, trzymać w ciepłym miejscu.
ETAP 2:
Fileta z kurczaka myjemy, kroimy na paseczki, w woku rozgrzewamy olej kokosowy lub arachidowy wrzucamy kurczaka, oprószamy przyprawą chińską 5 smaków smażymy w woku na dużym ogniu 5 minut, mieszając .
ETAP 3:
Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w paski umyte wszystkie warzywa, razem z osączonymi z zalewy pędami bambusa wrzucamy liść limonki, doprawiamy sosem sojowym, smażymy mieszając.
ETAP 4:
Po chwili wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy pastę curry, gotujemy aż warzywa i kurczak będą miękkie, doprawiamy ewentualnie solą do smaku.Liść limonki wyjmujemy.
Podajemy z makaronem z tapioki, dekorujemy tajską bazylią.