2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tym razem zapraszam Was do kuchni chińskiej która jest najciekawszą i najbardziej różnorodną na świecie,ma w sobie bogactwo smaków i aromatów. Kurczak z warzywami podany z makaronem z tapioki i zielonej herbaty tworzy pyszne danie obiadowe!

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku

 

  • 20 dag azjatyckiego makaronu z tapioki i zielonej herbaty

 

  • Sos:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 strąków młodej fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała puszka pędów bambusa
  • 1 liść limonki
  • 190 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być również zielona)
  • 1 /2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju np arachidowego lub kokosowego
  • sól morska do smaku
  • bazylia tajska do posypania potrawy

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku

ETAP 1:

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku
azjatycki makaron przygotowujemy wg podanego przepisu

Makaron zalać osolonym wrzątkiem, przykryć, po 7 -8 minutach osączyć na durszlaku, przelać zimna wodą skropić oliwą, wymieszać, trzymać w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku
Fileta z kurczaka kroimy na paski przesmażamy na oleju kokosowym lub arachidowym

Fileta z kurczaka myjemy, kroimy na paseczki, w woku rozgrzewamy olej kokosowy lub arachidowy wrzucamy kurczaka, oprószamy przyprawą chińską 5 smaków smażymy w woku na dużym ogniu 5 minut, mieszając .

ETAP 3:

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku
warzywa smażymy z kurczakiem aż będą miękkie

Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w paski umyte wszystkie warzywa, razem z osączonymi z zalewy pędami bambusa wrzucamy liść limonki, doprawiamy sosem sojowym, smażymy mieszając.

ETAP 4:

Kurczak z warzywami i makaronem po pekińsku
Danie doprawiamy do smaku solą podajemy z makaronem

Po chwili wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy pastę curry, gotujemy aż warzywa i kurczak będą miękkie, doprawiamy ewentualnie solą do smaku.Liść limonki wyjmujemy.
Podajemy z makaronem z tapioki, dekorujemy tajską bazylią.