gvlba

gvlba

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Kurczak w 5 smakach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polecam osobom lubiącym orientalne smaki-troche PALI... Ale jest pyszne

Kurczak w 5 smakach

Składniki:

Kurczak w 5 smakach

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pora
  • pól paczki grzybów mun
  • 1 marchewka
  • słoiczek kiełków bamusa
  • 2 łyżki przyprawy 5 smaków
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 torebki brązowego ryżu,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w 5 smakach
Pierś pokroic w kostke,wymieszac z sosem sojowym,przprawą i zmiarzdzonym czosnkiem,odstawic na 1 godz do lodówki.W tym czasie pokroic marchewke w słupki,grzyby mun zalac gorącą wodą i moczyc ok 20 min aż zmiękną.Kiełki bambusa odcedzic a por pokroic i krążki.Wszystko wrzucic do woka lub garka i podsmażyc chwile,zalac ok 1 szkl wody,dusic do chwili aż warzywa zmiękną.Pierś podsmażyc na patelni,dodac warzywa,porządnie wymieszac,znów podlac wodą i dusic ok 20 min.Ryż ugotowac wg przepisu na opakowaniu