p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Kurczak w bananowym sosie curry

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Od tego jedzonka rozpocząłem moją przygodę z garnkami (ca. 10 lat temu). Jest to pierwszy wymyślony przeze mnie przepis :))

Kurczak w bananowym sosie curry

Składniki:

Kurczak w bananowym sosie curry

 

  • Piersi drobiowe (kurczak) ok. 500 g
  • ½ Papryki czerwonej
  • ½ Papryki żółtej
  • 2 Banany
  • Ryż (jedna szklanka, ca. 0,25 l lub odpowiednia ilość woreczków, np.: 2)
  • Pomidory 2 puszki (najlepiej z Lidl’a pocięte pomidory na pizzę)
  • Śmietana
  • Olej
  • Sól
  • Curry
  • Tymianek
  • Pieprz
  • Oregano
  • Słodka papryka
  • Czosnek (wystarczy granulowany czosnek z Lidl’a, Aldi, Biedronka)
  • Pieprz Cayenne (dostępny w bardziej „ekskluzywnych” sklepach typu: Carrefour, Tesco, Real, Kaiser’s, REWE

Sposób przygotowania:

Kurczak w bananowym sosie curry
Narzędzia:

• Garnek o pojemności min. 3 l

• Wielka patelnia np. o średnicy Ø 28 cm i wysokości 7 cm (ja taką używam hihihi :)))

Mięso umyć a po umyciu wyciąć wszystkie takie paskudne żylska i inne obleśne tłuszcze tak by w miarę możliwości pozostało prawie że samo mięsko, które należy pociąć na kawałki (mniej więcej 3*3 cm). Na patelni rozgrzać trochę oleju do dość wysokiej temperatury, by wrzucić na nią przygotowane wcześniej mięsko. W trakcie „zarumieniania” mięsa, można a właściwie, należy je posolić (1 łyżeczka), popieprzyć, posypać oregano, tymiankiem, itd., należy zwrócić uwagę na to, że curry należy wsypać dwie bardzo lub mocno kopiaste łyżeczki. Z przyprawami, z wyjątkiem soli (1 łyżeczka) i pieprzu Cayenne (uwaga bardzo pikantny), nie trzeba oszczędzać lub uważać. W trakcie „zarumieniania” temperatura patelni powinna być utrzymywana na dość wysokim poziomie, by mięso stało się tak przypieczone jak sama nazwa mówi. Nie należy zapomnieć przewracania mięsa co parę minut, by się nie spaliło!

W tym czasie należy pociąć paprykę na kawałki (takie jakie są np. u „chińczyka”) np. 0,5*3 cm. Na tą ilość żarełka wystarcza połówka żółtej i połówka czerwonej papryki. Banany należy obrać ze skóry i pociąć na plasterki o grubości ok. 2-4 mm.

Jeżeli mięso będzie zarumienione i jednocześnie upieczone to należy wlać obydwie puszki pomidorów na tą patelnię, zamieszać i ok. 5-7 min gotować, najlepiej pod przykryciem. Teraz nastąpił moment by zabielić to śmietaną, należy po prostu wlać ok. 0,5 kubka śmietany i zamieszać oraz zagotować. Następnie wrzucamy (rozrzucamy po patelni) pociętą wcześniej paprykę jak i splasterkowane wcześniej banany, by zamieszać i jeszcze ok. 10 min gotować, najlepiej pod przykrywką. Całkowity czas przygotowywania i wykonania tego wynosi ok. 30 min.

Skoro wiadomy jest czas wykonania dobrego mięska, to należy zdążyć w tym samym czasie ugotować ryż na sypko. Ja robię to w następujący sposób.

Do garnka o pojemności od 3 l wlewam wodę do ok. ⅔ pojemności, którą należy posolić w wystarczającej ilości, np. 3 łyżeczki soli (uwaga! polska sól jest bardziej słona od niemieckiej). W momencie jak posolona woda zaczyna się gotować wsypuję odmierzoną wcześniej szklankę ryżu, który po mniej więcej 12-15 min powinien być już ugotowanym [powinien osiągnąć odpowiednią twardość (miękkość)]. Wtedy należy go odcedzić oraz postraszyć zimną wodą, by się nie sklejał. W przypadku stosowania ryżu w torebkach należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi umieszczonej na opakowaniu.



Gdy wszystko to zostało wykonane, to nie pozostało nic innego jak władować to wszystko na oddzielne półmiski (jeden na upieczonego kurczaka w sosie a drugi na ugotowany ryż), następnie na talerze i



Smacznego :))