paulinaanna777

paulinaanna777

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Kurczak w ciemnym sosie cebulowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak z pyszną, miękką cebulką w ciemnym sosie to idealna porcja mięsa na obiadek.

Kurczak w ciemnym sosie cebulowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w ciemnym sosie cebulowym.

 

  • Kurczak: 4 udka lub 6 skrzydełek,
  • 3 duże cebule,
  • sos pieczeniowy ciemny, np. z winiary,
  • lubczyk,
  • opcjonalnie: przyprawa do kebabu i gyrosa.
  • 1 szklanka wody,
  • olej,
  • sól i pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w ciemnym sosie cebulowym.
- Mięso podsmażyć na oleju. - Cebulę pokroić w plastry i wrzucić na patelnię z mięsem, podsmażyć na złoto. - Przykryć całość pokrywką i dusić do chwili, aż mięso będzie miękkie. - Opcjonalnie: podsypać całość szczyptą przyprawy do kebabu i gyrosa i dusić ok. 5 min. - Zawartość proszku (sos pieczeniowy ciemny) rozmieszać w szklance zimnej wody i wlać roztwór na patelnię z mięsem. - Doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. - Oprószyć delikatnie całość suszonym lubczykiem. - Na koniec wystarczy doprawić według uznania solą i pieprzem. Smacznego!!!
Kurczak w ciemnym sosie cebulowym.
Cebulkę pokroić w plastry i podsmażyć na złoty kolor.
Kurczak w ciemnym sosie cebulowym.
Wsypać według uznania szczyptę przyprawy do kebabu i gyrosa.
Kurczak w ciemnym sosie cebulowym.
Całość zalać uprzednio przygotowanym sosem pieczeniowym ciemnym.
Kurczak w ciemnym sosie cebulowym.
Posypać na wierzchu potrawę suszonym lubczykiem.