joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Kurczak w cydrze i kolorowym pieprzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczny kurczak. Miękki i soczysty, a dzięki alkoholowi zyskuje na szlachetności.Cydr i pieprz doskonale się komponują w sosie.

Kurczak w cydrze i kolorowym pieprzu

Składniki:

Kurczak w cydrze i kolorowym pieprzu

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cydrze i kolorowym pieprzu
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę.Przygotowujemy marynatę- siekamy czosnek,cebulę,dodajemy pieprz,bazylię,cukier,sól i pieprz. zalewamy wodą i cydrem Dodajemy pokrojone filety i marynujemy ok.godzinę. Rozgrzewamy masło na patelni dodajemy osączonego kurczaka i podsmażamy do zrumienienia. Pozostałą marynatę i lekko odparowujemy w osobnym, małym garnku. Zagęszczany mąką rozrobioną w odrobinie wody.Przed podaniem mięso polewamy sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, zieloną sałatą przybraną cząstkami pomidora.