Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak w czosnku (Francja)

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczaka sprawić, natrzeć wewnątrz solą i pieprzem. Włożyć do środka pęczek natki

Kurczak w czosnku (Francja)

Składniki:

Kurczak w czosnku (Francja)

 

  • 1 kurczak (niewiele ponad 1 kg)
  • szklanka oliwy
  • 40 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • łodyga selera naciowego
  • szklanka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w czosnku (Francja)
Kurczaka sprawić, natrzeć wewnątrz solą i pieprzem. Włożyć do środka pęczek natki pietruszki i łodygę selera. przygotować garnek takiej wielkości aby pomieścił kurczaka w całości, wlać oliwę, wrzucić ząbki czosnku w całości i nieobrane. Na czosnku ułożyć kurczaka. Z mąki i wody wyrobić ciasto, uformować z niego kulę, a następnie rozwałkować na grubość palca. Przykryć garnek pokrywką i oblepić ciastem brzegi naczynia - w ten sposób powstanie naturalne hermetyczne zamknięcie. Piec ok 1,5 godz. Kurczak będzie bardzo kruchy, a czosnek rozgotuje się całkowicie.