Sposób przygotowania:
Kurczak w galarecie
Do przecedzonego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury, ale nie zagotowywać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po szczypcie kurkumy (dla ładnego koloru) i kwasku cytrynowego (żeby galareta nie była mdła). Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrzeć lub pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokroić w plasterki, natkę opłukać, osuszyć i podzielić na listki. W przygotowanych miseczkach układać listki natki, mięso i marchewkę. Zalać przygotowanym płynem i zostawić do wystudzenia, następnie odstawić do lodówki. Przed wyjęciem galaretki na talerzyk dobrze jest zanurzyć miseczkę na chwilkę w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjdzie. Podawać z sokiem cytrynowym, octem winnym lub chrzanem.