Sposób przygotowania:
kurczak w jogurcie
Jogurt naturalny oraz sok wyciśnięty z cytryny bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Sos ten doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i bardzo dokładnie mieszamy. Szczypiorek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy, dobrze myjemy i przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i czosnek dodajemy do sosu i dobrze mieszamy. Sprawionego kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy, a w następnej kolejności smarujemy pieprzem oraz solą i polewamy zrobionym sosem. Kurczaka odkładamy do lodówki na całą noc. Kurczaka wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego( naczynie żaroodporne najpierw wysmarować margaryną). Kurczaka pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podczas pieczenia kurczaka polewać zrobionym sosem.