Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w koperkowej potrawce :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W zasadzie prawie normalna potrawka tyle , że z dużą ilością kopru bo tak bardzo nam smakuje .

Kurczak w koperkowej potrawce : Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w koperkowej potrawce :

 

  • 1/2 kurczaka ( lub ćwiartki z kurczaka , lub udka albo nawet ,,pałeczki ,, - tak ok.0,70 kg )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/3 pora
  • 1 mała cebulka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w koperkowej potrawce :
Ułożyć w garnku obrane warzywa , ziele angielskie, liść laurowy , szczyptę soli. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia . Do wrzątku wkładać podzielonego na porcje kurczaka ( będzie bardziej soczysty niż taki zalany zimną wodą ) .Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić wywar. Odlać 1/2 litra i ostudzić .
W drugim garnuszku rozpuścić masło. Wsypać koper i smażyć go chwilę mieszając .Zasypać mąką i zamieszać. Rozprowadzić ostudzonym wywarem . Żółtko zmieszać z kilkoma łyżeczkami sosu i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru.
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i marchewką gotowaną lub marchewką z groszkiem .
Na reszcie wywaru robić czyste zupy do popicia np bulion z żółtkiem, pomidorową , barszcz czerwony, grzybową .Można też obrać mięso z kurczaka tak by podawać tylko większe kawałki oblane sosem a wszystkie drobne kawałki i warzywa z zupy przeznaczyć na galaretki, farsz do pasztecików, pastę do kanapek czy pulpeciki z gotowanego drobiu .
Kurczak w koperkowej potrawce :
Etap 1