Sposób przygotowania:
Kurczak w koperkowej potrawce :
Ułożyć w garnku obrane warzywa , ziele angielskie, liść laurowy , szczyptę soli. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia . Do wrzątku wkładać podzielonego na porcje kurczaka ( będzie bardziej soczysty niż taki zalany zimną wodą ) .Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić wywar. Odlać 1/2 litra i ostudzić .
W drugim garnuszku rozpuścić masło. Wsypać koper i smażyć go chwilę mieszając .Zasypać mąką i zamieszać. Rozprowadzić ostudzonym wywarem . Żółtko zmieszać z kilkoma łyżeczkami sosu i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru.
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i marchewką gotowaną lub marchewką z groszkiem .
Na reszcie wywaru robić czyste zupy do popicia np bulion z żółtkiem, pomidorową , barszcz czerwony, grzybową .Można też obrać mięso z kurczaka tak by podawać tylko większe kawałki oblane sosem a wszystkie drobne kawałki i warzywa z zupy przeznaczyć na galaretki, farsz do pasztecików, pastę do kanapek czy pulpeciki z gotowanego drobiu .
W drugim garnuszku rozpuścić masło. Wsypać koper i smażyć go chwilę mieszając .Zasypać mąką i zamieszać. Rozprowadzić ostudzonym wywarem . Żółtko zmieszać z kilkoma łyżeczkami sosu i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru.
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i marchewką gotowaną lub marchewką z groszkiem .
Na reszcie wywaru robić czyste zupy do popicia np bulion z żółtkiem, pomidorową , barszcz czerwony, grzybową .Można też obrać mięso z kurczaka tak by podawać tylko większe kawałki oblane sosem a wszystkie drobne kawałki i warzywa z zupy przeznaczyć na galaretki, farsz do pasztecików, pastę do kanapek czy pulpeciki z gotowanego drobiu .