Sposób przygotowania:
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z papryką
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurzaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano. Wówczas dodajemy paprykę, chwilkę razem smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż papryka zmięknie (około 5 minut). W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy z makaronem. Danie podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego :)