aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak w marynacie i upieczony w rękawie jest świetnym obiadkiem dla naszej rodzinki. A z dodatkiem ziemniaków i surówki z kiszonej kapustki wszystko prezentuje się wyśmienicie.

Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie.

 

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 4 udka kurczaka
  • suszony majeranek
  • ziele angielskie
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • zmielona papryczka chilli
  • Szczypta Vegety
  • świeży sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do drobiu
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie.
Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przypraw ze sobą mieszamy dokładnie i dolewamy odrobinę wody. Wszystko razem wcieramy w drób i odkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i rękaw. Piekarnik ustawiamy na około 180 stopni Celcjusza. Mięso układamy do rękawa i bezpośrednio na drób polewamy sokiem z cytryny. Zawiązujemy rękaw i wstawiamy na około godzinkę do piekarnika. Pieczemy mięsko do momentu, kiedy to puści s siebie soki i będzie nam się bardzo ładnie piekło. Skórka musi być chrupiąca a mięsko ładnie rozpływające się. Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i surówką. Obiadek wyśmienity. SMACZNEGO !! :)
Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie.
Szykujemy marynatę z suchych przypraw i odrobiny wody.
Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie.
Drób nacieramy marynatą i odsrawiamy do lodówki na około pół godzinki.
Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie.
Mięsko ukłądamy do rękawa i polewamy obficie sokiem z cytryny.
Kurczak w kwaśno-pikantnej marynacie.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 st Celcjusza przez około godzinkę