Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Azjatycki kurczak słodko - kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny pomysł na rodzinny obiad.

Azjatycki kurczak słodko - kwaśny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Azjatycki kurczak słodko - kwaśny

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • sok z cytryny
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki curry
  • szklanka wywaru drobiowego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • ryż

Sposób przygotowania:

Azjatycki kurczak słodko - kwaśny
Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym i 1 łyżeczką curry. Filety z kurczaka kroimy w paski i wkładamy do marynaty na około 1 godzinę. Marchew, paprykę i pomidora kroimy w paski, cebulę w piórka. Warzywa przesmażamy w woku, dodajemy starty imbir. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zaprawiamy powstały so mąką. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego dodajemy do warzyw i całość chwilę gotujemy. Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki curry. Podajemy z kurczakiem.
Azjatycki kurczak słodko - kwaśny
Kurczaka marynujemy w lodówce około godziny.
Azjatycki kurczak słodko - kwaśny
Warzywa kroimy w paski, cebulę w piórka.
Azjatycki kurczak słodko - kwaśny
Warzywa przesmażamy w woku, następnie dusimy w bulionie.
Azjatycki kurczak słodko - kwaśny
Gdy warzywa są miękkie, dodajemy usmażonego kurczaka.