Sposób przygotowania:
Udomowiona chińszczyzna Buni
Piersi pokroić w grubą kostkę i zamarynować ( 3 łyżki oleju , 1 łyżka sosu sojowego, miód ( 1 łyżeczka ), ketchup, 1 łyżeczki sosu chili czosnkowego , szczypty pieprzu, szczypty pieprzu cytrynowego, cynamonu , skórki mandarynkowej ). Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 15 minut. Ogórka przekroić na 4 i pozbawić pestek . Pokroić na słupki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki a potem w tzw. ,,julienkę " . Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Wrzucić goździk i badian i przez minutę aromatyzować olej. Wyjąć - dodać mięso ( otarte z marynaty- marynatę zostawić ) i smażyć przez kilka minut na dużym gazie. Odsunąć na bok- wrzucić marchew i znów smażyć przez chwilę mieszając . Podobnie pieczarki, cebulę, por , ogórki , sałatę . Na końcu wrzucić bambus .Wlać bulion , dodać pozostałą marynatę - dusić aż się zredukuję . Doprawić do smaku sosem sojowym , sosem chili czosnkowym , pieprzem , miodem .Jajka wbić do miseczki- dodać łyżkę sosu sojowego i wymieszać . Wlać masę jajeczną do woka i mieszając doprowadzić do ścięcia ich tak by oblepiły wszystkie składniki potrawy . Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ( ryżowym lub chińskim ).Zrobiłam ryż długo ziarnisty gotowany na bulionie drobiowym ( z kostki ) Z tego wychodzi 3-4 średnie porcje .
jaNina
Ma-Gosia