Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak z miodem i musztardą jest aromatyczny z chrupiącą skórką.

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

 

  • 1/2 kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona słodka

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Płynny miód wymieszać z musztardą, octem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Umyte mięso pokroić na porcje, ( naciąć w kilku miejscach). Dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w misce, przykryć folią i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Następnie mięso ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po pół godzinie usunąć folię, piec aby mięso ładnie się zrumieniło.
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Umyte mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Mięso razem z marynatą ułożyć w brytfannie i włożyć do piekarnika