goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kurczak w miodowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowanego kurczaka robie bardzo często. Najlepszy jest do niego świeży rozmaryn, jednak może być także i suszony.

Kurczak w miodowej marynacie

Składniki:

Kurczak w miodowej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w miodowej marynacie
Sprawionego kurczaka, oczyszczamy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Opruszamy posiekanym rozmarynem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Połowę masła roztapiamy w rondelku, dodajemy olej, Polewamy nim kurczaka.Odstawiamy na noc. Na drugi dzień przekładamy na natłuszczonego naczynia do zapiekania i pieczemy mięso około 1 godzinę od czasu do czasu polewać powsyałym sosem. Resztę masła roztapiamy, mieszamy z miodem i pod koniec pieczenia polewamy kurczaka powstałym sosem. Pieczemy jeszcze około 15-20 minut.