Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kurczak w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczaka podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Kurczak w miodzie

Składniki:

Kurczak w miodzie

 

  • 1 szt kurczak
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 4 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatowej
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kurczak w miodzie
Kurczaka sprawić ( odciąć skrzydła i szyję). Przygotować zaprawę: Stopić masło, dodać miód, gałkę muszkatową,
sok z cytryny, sól i pieprz - wszystko razem wymieszać.
Tą zaprawą natrzeć kurczaka, dokładnie z zewnątrz i wewnątrz.
Włożyć kuczaka do brytfanny wysmarowanej tłuszczem,
polać jeszcze pozostałą zaprawą, polać połową szklanki wody
i piec w piekarniku półtorej godziny.
Kurczaka należy polewać sosem powstałym podczas pieczenia.
Upieczone kurcze wyjąć, podzielić na porcje i polać sosem.