Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kurczak w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kurczak w marynacie z dodatkiem miodu. Skórka dzięki niemu bardzo się przypieka, a mięso nabiera nutki słodyczy.

Kurczak w miodzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w miodzie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w miodzie
Do miski wlać płynny miód, oliwę, musztardę, sok z cytryny, posiekany rozmaryn, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie połączyć. Taką marynatą natrzeć kurczaka. Najlepiej zamykając go w woreczku strunowym z całą marynatą. Marynować co najmniej 3 godziny. Piec w 180*C, bez przykrycia przez 1,5-2 godziny w zależności ile waży kurczak. Godzinę na 1kg mięsa. W połowie pieczenia przewrócić kurczaka na drugą stronę. Smacznego!
Kurczak w miodzie
Składniki marynaty umieścić w miseczce i wymieszać.
Kurczak w miodzie
Kurczaka natrzeć marynatą i odstawić na parę godzin.