iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak w paprykowym sosie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Aromatyczne mięsko w pysznym sosie.

Kurczak w paprykowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w paprykowym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w paprykowym sosie
Kurczaka umyć dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje, następnie mięso tylko delikatnie posypać solą i obtoczyć w mące wymieszanej z papryką w proszku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, następnie przełożyć do innego garnka. Cebulę pokroić w piórka, marchew oraz pietruszkę w słupki i wszystko podsmażyć na oleju który został ze smażenia mięsa, następnie dodać je do mięsa. Całość zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać ziele angielskie, kilka gałązek świeżego majeranku oraz paprykę pokrojoną w większą kostkę. Potrawę dusić kilkanaście minut do miękkości mięsa pod koniec dodać odsączoną z zalewy fasolkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
Kurczak w paprykowym sosie
obtoczonego kurczaka obsmażyć na złoty kolor
Kurczak w paprykowym sosie
rumiane mieso przełożyć do innego garnka
Kurczak w paprykowym sosie
na oleju z miesa podsmażyć marchewke piteruszke i cebulę
Kurczak w paprykowym sosie
dodać wszystko razem z papryką do miesa