figura

figura

Kuchcik
[Przepisów: 5]

kurczak w pięciu smakach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

na wykwintny obiad bądź romantyczną kolacyjkę

kurczak w pięciu smakach

Składniki:

kurczak w pięciu smakach

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • Ryż biały (w zależności od ilości osób)
  • 1-1,5 paczki mrożonych warzyw mieszanka chińska
  • 1/3 (szklanki sosu sojowo-grzybowego (lub tylko sojowego)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy
  • 5 smaków
  • sól do przyprawienia mięsa
  • olej do smażenia
  • 1/2 kostki warzywnej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczania

Sposób przygotowania:

kurczak w pięciu smakach
1. Piersi kroimy na niewielkie kawałki i solimy do smaku wg uznania. 2. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy, ale tak, aby się nie przypalił. 3. Czosnek przekładamy do większego naczynia (garnka), dolewamy tłuszcz na patelnię na bardzo mocnym ogniu smażymy kawałeczki mięsa, trwa to nie dłużej jak 2-3 minuty. 4. Usmażone kawałki wrzucamy do naczynia z czosnkiem, dolewamy oleju na patelnię i smażymy warzywa aż zmiękną (5-6 minut). 5. Usmażone warzywa wrzucamy do naszego garnka i wszystko mieszamy. 6. Dolewamy troszkę wody pomieszanej z sosem sojowo-grzybowym, tak aby wszystko miało się w czym dusić, dodajemy cukier, pół kostki warzywnej i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. 7. Jeżeli woda wyparuje, nie bójmy się dolać więcej! 8. Na koniec dodajemy przyprawę 5 smaków (nie żadną inną, można ją kupić w każdym sklepie, lub w sklepie zielarskim) i wg potrzeb zagęszczamy mąką mieszając wszystko. 9. Gotujemy ryż igotowe!