Sposób przygotowania:
Kurczak w potrawce
Ryż płuczę i przesypuję do garnka, dolewam dwie szklanki wody, dodaję olej, sól i gotuję do momentu wchłonięcia przez ryż wody. Garnek przykrywam kocem i odstawiam na 30 minut aż ryż dojdzie. Marchewkę obieram i myję. Przekładam do garnka wlewam szklankę wody. Dodaję sól, cukier i masło. Dodanie masła sprawia, że nie traci ona koloru. Gotuję do miękkości około 30 minut. Groszek dodaję pod koniec i gotuję jeszcze pięć minut. Jak marchewka przestygnie kroję ją w paski sitkiem do warzyw. Udka z kurczaka przekładam do garnka, dodaję obrane i umyte warzywa. Gotuję w rosole na bardzo wolnym ogniu godzinę aż mięso będzie miękkie. Sos: Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować