Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak w potrawce

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sprawionego kurczaka podzielić na 4 części, ułożyć w rondlu wraz z włoszczyzną i

Kurczak w potrawce

Składniki:

Kurczak w potrawce

 

  • 1 kurczak
  • 1 włoszczyzna bez kapusty
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 suszony grzybek
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku

Sposób przygotowania:

Kurczak w potrawce
Sprawionego kurczaka podzielić na 4 części, ułożyć w rondlu wraz z włoszczyzną i grzybkiem namoczonym poprzedniego dnia, dodać przyprawy, podlać wrzącą wodą, gotować dość intensywnie przez 1/2 godziny. Przed podaniem wyjąć włoszczyznę, sos zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu, zagotować, wsypać zieleninę i pokrajaną w plasterki marchewkę. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami i sałatą.