justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Kurczak w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Podawać z różnymi warzywami, np. duszonymi brokułami.

Kurczak w przyprawach

Składniki:

Kurczak w przyprawach

 

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cząbru
  • Szczypta imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 zielonej papryki
  • 10 dag grzybów
  • 1 garść orzechów lub migdałów
  • 2 pędy młodej cebulki ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka maki ryżowej
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w przyprawach
Usunąć kości i pokroić mięso w paski grubości ołówka i długości 3-4 cm, posolić, zmieszać z sokiem cytrynowym, cząbrem i utartym imbirem, zostawić na 1 dzień do lodówki. Na wrzącym oleju podsmażyć posiekany czosnek i paski papryki przez 1-2 minuty. Dodać pokrojone w plasterki grzyby, siekane orzechy i cebulę ze szczypiorem, pokrojoną w paski długości 2-3 cm. Smażyć wszystko razem, przykryć i po 5-10 minut potrawa gotowa.