Sposób przygotowania:
Kurczak w rieslingu
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w nieduże kawałki. Cebulki obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła Obsmażamy kurczaka. Wyjmujemy z garnka i na miejsce kurczaka dodajemy łyżkę masła i wrzucamy szalotki i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Wkładamy mięso ponowne i posypujemy łyżką mąki,doprawiamy solą i pieprzem.. Zalewamy winem, dodajemy tymianek i liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 40 minut. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła..Dodajemy do mięsa w garnka. Chwilę razem dusimy. Z garnka wyjmujemy mięso z grzybami, zioła. Redukujemy sos, wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku, podgrzewamy, ponownie wkładamy grzyby i mięso. posypujemy natką. Ja podałam z sałatką jarzynową.
marietta