bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak w rieslingu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Odkąd zobaczyłam te potrawę w pewnym filmie bardzo chciałam ją wypróbować.

Kurczak w rieslingu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w rieslingu

 

  • kurczak
  • 4 szalotki lub 2 duże cebule
  • 4 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 butelki dobrego wina riesling
  • listek laurowy
  • 2 gałązki tymianku
  • 250 g pieczarek
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w rieslingu
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w nieduże kawałki. Cebulki obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła Obsmażamy kurczaka. Wyjmujemy z garnka i na miejsce kurczaka dodajemy łyżkę masła i wrzucamy szalotki i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Wkładamy mięso ponowne i posypujemy łyżką mąki,doprawiamy solą i pieprzem.. Zalewamy winem, dodajemy tymianek i liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 40 minut. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła..Dodajemy do mięsa w garnka. Chwilę razem dusimy. Z garnka wyjmujemy mięso z grzybami, zioła. Redukujemy sos, wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku, podgrzewamy, ponownie wkładamy grzyby i mięso. posypujemy natką. Ja podałam z sałatką jarzynową.
Kurczak w rieslingu
Klasyka kuchni francuskiej czyli kurczak w rieslingu