p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Kurczak w sosie balsamico

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Słodko-kwaśne amciu, amciu :))

Kurczak w sosie balsamico

Składniki:

Kurczak w sosie balsamico

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300 g filetów z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml jasnego octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki miodu (najlepiej płynny)
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie balsamico
Filety pokroić na średniej wielkości kawałki (np. 2*3 cm) i usmażyć na oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę umyć, przekroić na połówki i każdą z nich pociąć w paski o grubości około 3 mm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 50 ml octu balsamicznego, miód oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu i mieszać do chwili, aż się połączą. Następnie wsypać na patelnię pociętą paprykę i cebulę, po czym smażyć je przez około 5 minut. Tak przygotowane warzywa przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pozostały czosnek, wsypać oregano. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Pod koniec dodać usmażone uprzednio filety, wymieszać i podać na gorąco. Podawać z ryżem na sypko i białym winem. Smacznego :)) PS W trakcie pieczenia należy wietrzyć, ponieważ parujący ocet obleśnie śmierdzi