Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie czekoladowym
Kurczaka ugotowac w wywarze z cebulą, czosnkiem i solą, do miękkości. Wyjąc mięso. Szklankę piwa wlewamy do rondla, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, miód, tymianek, imbir. Sos gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż się zredukuje o połowę. Po upływie tego czasu przecedzamy go przez sito i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady dodajemy do sosu i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy do smaku pieprz cayenne. (Do sosu możemy dodać maliny, wiśnie czy sok z pomarańczy.) Wkładamy kurczaka i dusimy ok. 10 minut. Prażymy ziarna sezamu na rozgrzanej patelni. Kurczaka wykładamy na talerze, posypujemy prażonym sezamem. Podajemy np. z ryżem.
marietta