Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie maślaczkowym
Kurczaka podzielić na porcje i po osuszeniu posypać tylko solą i pieprzem, zostawić na około godzinę w chłodnym miejscu. Patelnię z grubym dnem dobrze nagrzać i obsmażyć na niej kurczaka z dwóch stron na złoty kolor, następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i udusić do miękkości (kurczak puści dosyć wody i tłuszczu więc nic nie dodajemy) Na drugiej patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę pokrojoną w kostkę, dodać obgotowane grzyby, ziele angielskie i sól oraz pieprz tak do smaku, całość często mieszając lekko poddusić. Śmietanę dolać do podduszonych grzybów, dodać seler i tymianek oraz ułożyć kawałeczki mięsa. Tak przygotowane grzyby trzymać na palniku około 5-7 min do momentu zgęstnienia śmietany w tym czasie tylko delikatnie potrząsamy patelnią lub bardzo ostrożnie mieszamy. Przed podaniem obficie posypujemy zieloną pietruszkę.