iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1219]

Kurczak w sosie musztardowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mięso z kurczaka jest mięsem bardzo wszechstronnym bo każdego dnia mozemy przygotować je na inny sposób.

Kurczak w sosie musztardowym

Składniki:

Kurczak w sosie musztardowym

 

  • 1 kurczak
  • 4 łyżki musztardy ja użyłam rosyjskiej
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie musztardowym
Kurczaka umyć osuszyć i podzielić na mniejsze porcje ja korpus zostawiłam do zupy, a użyłam całą resztą z mięsa. Przygotowane porcje mięsa posypać solą i pieprzem, następnie obsmażyć na margarynie.

W 2 szklankach wody wymieszać 4 pełne łyżki musztardy i tym zalać podsmażone mięso, przykryć i dusić do miękkości na koniec dołożyć masło i dolać śmietankę, chwilkę razem pogotować, aż sos troszkę zgęstnieje.

Dzięki musztardzie nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania, ale jeśli ktoś potrzebuje to sos doprawić do smaku solą i pieprzem.