Kurczę w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny kurczak w sosie musztardowym

Kurczę w sosie musztardowym

Składniki:

Kurczę w sosie musztardowym

 

Sposób przygotowania:

Kurczę w sosie musztardowym
Przygotowanie:
Kurczaki podzielić na równe ćwiartki po obmyciu i osuszeniu,nasolić i natrzeć oliwą,a następnie obsmażyć na oliwie na kolor rumiany,po czym dopiec do miękkości w gorącym piekarniku,podlewając gorącą wodą.
Ze skrzydełek,szyjek i podrobów ugotować drobno włoszczyzną esencjalny wywar,którego powinno być 4-5 szklanek..
Z mąki i masła przygotować zasmażkę lekko zarumienioną,rozprowadzić wywarem,dodać musztardę,ocet i kwaśną śmietanę.Sos zagotować na małym ogniu około 3 minut,po czym zaciągnąć żółtkami silnie podgrzać nie zagotowując.Gdy sos zgęstnieje,doprawić do smaku solą,cukrem i drobno pokrajaną słodką papryką.Sosem tym zalać w rondelku porcję kurczaków i powoli podgrzewając zagotować.Podawać z makaronem oraz knedlami.