Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 8-9 cienkich kawałków. Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi i zalewamy nią pokrojone piersi, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Obrane pieczarki siekamy na talarki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy warzywa zmiękną, lekko je solimy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej), lekko solimy. Podajemy polane sosem pieczarkowym.