cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Kurczak w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Soczyste mięso kurczaka i aromatyczny sos pieczarkowy - szybka i treściwa porcja obiadowa. Świetnie smakuje z makaronem, ryżem, kaszą bądź ziemniakami.

Kurczak w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pieczarkowym
Przygotować sos: Cebulkę pokroić w plastry. W rondelku rozgrzać masło i wrzucić cebulkę przysmażać do zarumienienia na średnim ogniu. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry, dodać do cebulki.Przyprawić solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość dusić przez ok 5 - 10 min. Śmietanę wymieszać z 3 - 4 łyżkami wody i łyżeczką mąki. Dodać do całości i wymieszać. Czosnek drobno posiekać i dodać do sosu. Zostawić na ogniu jeszcze na ok 3 min. Przygotować kurczaka: Mięso podzielić na kotlety i delikatnie rozklepać tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, posypać oregano i odrobiną mąki. Smażyć ok 10 min na oliwie z oliwek. Gotowe polać sosem pieczarkowym, udekorować pietruszką. Smacznego! 
Kurczak w sosie pieczarkowym
Etap 1 - cebulkę pokroić w kawałki
Kurczak w sosie pieczarkowym
Etap 2 - pieczarki pokroić w plastry
Kurczak w sosie pieczarkowym
Etap 3 - przygotować sos: do cebulki dodać pieczarki, przyprawy, śmietanę
Kurczak w sosie pieczarkowym
Etap 4 - mięso doprawić i smażyć na patelni