Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie porowo-śmietanowymETAP 1:
Udka umyć, osuszyć i przeciąć na 2 porcje, następnie skropić połową soku z cytryny i posypać sola oraz pieprzem, odstawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć na tym mięso do uzyskania złotego koloru.
ETAP 2:
W czasie kiedy smaży się mięso pokroić por w krążki. Podsmażone mięso zdjąć na talerz, a na tłuszcz który został na patelni wrzucić por, posypać 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i smażyć na małym ogniu około 2 minut, mieszając, aby się nie przypalił po tym czasie dolać wino i dusić jeszcze 5 minut do momentu odparowania wina.
ETAP 3:
Mięso ułożyć na warstwie z porów, przykryć i pod przykryciem na małym gazie dusić około 50 minut. Kiedy mięso jest miękkie dolać śmietanę i zagotować, dodać pozostały sok z cytryny oraz skórkę i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub z pieczywem.