Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie selerowo-śliwkowym
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić, natrzeć sokiem z cytryny, miodem, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie obsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie, przełożyć do brytfanny. Wlać 2/3 szklanki gorącej wody wymieszanej z powidłami, posypać pokruszoną kostką rosołową. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wyłożyć na mięso. Brytfannę przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1 godziny, polewając od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec do sosu wlać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą lub kopytkami i surówką.