Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kurczak w sosie selerowo-śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Powidła śliwkowe można zastąpić świeżymi śliwkami węgierkami.

Kurczak w sosie selerowo-śliwkowym

Składniki:

Kurczak w sosie selerowo-śliwkowym

 

  • 1 kurczak
  • 1 seler
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szkl powideł śliwkowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szkl śmietany
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie selerowo-śliwkowym
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić, natrzeć sokiem z cytryny, miodem, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie obsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie, przełożyć do brytfanny. Wlać 2/3 szklanki gorącej wody wymieszanej z powidłami, posypać pokruszoną kostką rosołową. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wyłożyć na mięso. Brytfannę przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1 godziny, polewając od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia. Pod koniec do sosu wlać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą lub kopytkami i surówką.