Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie słodko-kwaśnymETAP 1:
Kroimy w średnią kostkę piersi z kurczaka. Pieprzymy i solimy je oraz smażymy na rumiano i odkładamy do małej miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast paprykę w większe kawałki. Oba warzywa podsmażamy i odkładamy do osobnej miski.
SOS
Do miski wlewamy sos sojowy, ocet i sok z ananasa. Dokładamy do tego cukier, ketchup i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki z mąki.
ETAP 3:
Obrane marchewki kroimy w słupki, a obrane pomidory w kostkę. Oba warzywa wrzucamy do garnka i dusimy do momentu, gdy marchewki będą półtwarde. Dorzucamy do garnka przygotowaną wcześniej paprykę, cebulę i piersi z kurczaka. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5-7 minut. Kroimy ananasa na średniej wielkości kawałki i pod koniec duszenia wrzucamy go do garnka. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Potrawę doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Zawartość garnka mieszamy i doprowadzamy do wrzenia sosu. Zdejmujemy z ognia.