izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaku tej potrawy nie potrafię opisać. Ją po prostu trzeba spróbować! Jedyne co mogę o niej powiedzieć - PYCHA!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 

SOS:

  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sok z puszki z ananasami 10 łyżek
  • Ocet 1,5 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Ketchup łagodny 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

ETAP 1:

Kroimy w średnią kostkę piersi z kurczaka. Pieprzymy i solimy je oraz smażymy na rumiano i odkładamy do małej miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast paprykę w większe kawałki. Oba warzywa podsmażamy i odkładamy do osobnej miski.

SOS

Do miski wlewamy sos sojowy, ocet i sok z ananasa. Dokładamy do tego cukier, ketchup i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki z mąki.

ETAP 3:

Obrane marchewki kroimy w słupki, a obrane pomidory w kostkę. Oba warzywa wrzucamy do garnka i dusimy do momentu, gdy marchewki będą półtwarde. Dorzucamy do garnka przygotowaną wcześniej paprykę, cebulę i piersi z kurczaka. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5-7 minut. Kroimy ananasa na średniej wielkości kawałki i pod koniec duszenia wrzucamy go do garnka. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Potrawę doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Zawartość garnka mieszamy i doprowadzamy do wrzenia sosu. Zdejmujemy z ognia.